Büyük Harfler ile Bilgi

merhaba,
koronavirus etkisi sanırım bazı şeyleri harekete geçiriyor. belki sondan yada sona yakın bir yerden başlamış olabilirim henüz bilmiyorum :)

ihtimaller, olasılık, tespit, gözlem,... :) bilgi nedir? bilgi nerede durur, hangi zamandadır? bilgi hangi boyutta bulunur?
garip sorular belki de...



düşünün bildiğimiz evrenin en başına doğru bir hayal kurun ve orada durun, uzay-zaman henüz yok, bildiğimiz olasılıkları ve ihtimalleri gözlemlemek yada var-yok olduğunu söyleyebilmek olanaksız. ancak bugünü bu gün yapan ihtimaller ve o olasılıklar seçilmesine yol açan bir dizi aksiyonlar ortaya çıkmış ve şu an bu klavyenin tuşlarına basıyorum, ama bu sadece olasılıklardan seçilenler :)

bilgi bir zamana ve bir yere ait olan bir kavram değil, elle tutulmaz, görülmez yani soyut bir kavram.
mesela pi sayısının 1 Noncentilyonuncu basamağındaki ilk üç rakam nedir? şuan bunu bilmiyoruz ancak bu bilgi var, aslında hep vardı ve hiç bir yere (uzay-zaman) gitmedi ve bir yer kaplamıyor, bir ağırlığı yok.

bu kelimelerin yazılmasına sebep olan "ben" bilgisi ve şu an bunları yazarken düşündüklerim, işte bu ihtimaller denizinden "seçilenler" ancak bu seçilen kelimelerin-eylemlerin (vd..) seçilmesine sebep olan "bir dizi aksiyonlar"'ın sıralanışı ve üst üste gelmesi bu seçimleri mutlak kılmakta.

belirsizlikte tüm ihtimaller aynı anda (eğer bir andan bahsediyor isek bir yer de olmalı, ancak bu pek söylenmiyor nedese!) geçerlidir, bir gözlemci yada etki eden bir etmen bu belirsizliğin ihtimallerinden bir tanesinin seçilmesine sebep olur. fakat bu seçilen aslında rastgele değildir nitekim etki eden aksiyon(lar) da yine bu silsileninin içindeki "seçilmiş" olan ihtimallerden biriydi.
yani kimse pi sayısının 1 Noncentilyonuncu basamağındaki ilk üç rakamı değiştiremez sadece bu rakamları bulmak için yeterince "zaman" harcadığında bu bilgiye sahip olmuş olur.
bunu yapan bu "bilinç" de yine bu bilginin bir parçasından ibaret ve aslında ortaya çıkan aksiyonları mutlak!

peki bu durumda bilincin (en azından biz faniler yada AI için ) gerçek bir seçim yapması nasıl mümkün olur? şuana kadar yaptığımız "seçim"ler aslında mutlak olan sonuctan başka bir şey değil ve asla bunun dışına çıkılamaz. bu durumda "ben" bilgisi zaten hep vardı ve "ben" bunları biyolojik kimyasal etmenler-aksiyonlar sonucunda (ki bu sonuçların da yine önceden var olan mutlak bilginin bir parçası ) bu mutlak "seçim"i "yaptım", "ben" bilgisi yaptı :) yani gerçekte bir irade gösterdiğim söylenebilir mi?
1,2,3, ?, 5,6... burada soru işaretli olan rakam 4 olmak zorundadır değil mi?

öyle ise tüm bu başsız ve sonsuz bilginin bir sahibi var ise ki en azından bu bilginin kendisi bizzat sahip olmuş durumda, tüm bunların anlamı hangi ihtimallerin seçilmiş halleri? :)

ve zaman iluzyonu da, işte bu yer iluzyonu gibi bu bilginin içindekilerden biri, yani yeterince bir bilgiyi "tekrar" ederseniz ki bu tekrar etmek eylemi yine uzay-zaman dahilindeki sıralı aksiyonların bir araya gelmesi ve bilginin o sırasındakilerinin ortaya çıkması olmakta.

uzun lafın kısası her şey bilgiden ibaret ve seni sen yapan "sen" bilgisi zaten hep var ve şu "an" bunu okuyorsun.





okuduğunuz için teşekkürler, bir sonrakinde görüşmek üzere


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hiçlikten oluşa, "olmayan"'ın oluşları

Sinir Ağı, Bilmek ve İnanmak üzerine

Hiçliğin Nöral Ağı